TIPS: Hygiene og smittevern i barnehagen

Barnehagen omtales ofte som en smittebombe, og bransjen er mange steder preget av høyt sykefravær. Vi må derfor spørre oss: Hva kan vi som barnehageansatte gjøre for å unngå spredning av virus og bakterier, og for selv unngå å bli syk? Vi skifter bleier, renser sår, lager mat, trøster barn, snyter neser, går tur i pøsregn, lager engler i snøen, vasker gulvet, skjærer frukt, og mye mye mer. Barnehagen kan sammenlignes med en rekke institusjoner og bransjer. På én måte er vi en restaurant og på en annen er vi et sykehjem. Vi må ta forhåndsregler for alle små og store oppgaver vi har foran oss i løpet av en dag i barnehage. Her har vi samlet en rekke offisielle tips og råd om hygiene i barnehagen, og vi håper vi kan bidra til at mange basselusker finner veien ned i sluket heller enn ned i magen din.

Folkehelseinstituttet (2018) har listet opp følgende generelle regler for god hygiene i barnehagen:

  • Ha såpedispenser og papirhåndklær ved alle håndvasker. Bruk alltid varmt vann og såpe ved håndvask.
  • Vask alltid hendene godt etter toalettbesøk eller bleieskift.
  • Vask hendene når barna kommer inn fra lek og opphold ute (også på morgenkvisten).
  • Unngå å nyse og hoste på hverandre, vask hendene når barna (eller deg selv) har pusset nesen.
  • Fellesleker av plast og tre bør vaskes regelmessig med rengjøringsmiddel og varmt vann, forslagsvis én gang per uke. Tøyleker kan vaskes i vaskemaskin.
  • Ved stell av blødende sår og neseblødninger bør engangshansker brukes. Skrubbsår og andre småsår som ikke blør stelles på vanlig måte.
  • Ved stell og bleieskift med synlig avføring bør det brukes hansker.
  • Ved søl av blod eller avføring på gjenstander, gulv osv. rengjøres det med husholdningsklorin. Bruk vanlige rengjøringshansker.

I tillegg kan det være lurt å være bevisst på at barn holder seg fast i doen når de nettopp har lært seg å sitte på do. Derfor er seterens spesielt viktig i barnehager (barnehage.no 2015). Lær barna gode hygienevaner, og bygg gjerne rutinen på sang eller rim så hygiene blir en lek for de små.

Bør man bruke antibac og håndsprit?

Folkehelseinstututtet (2018) anbefaler generelt ikke bruk av alkoholholdige desinfeksjonsmidler i barnehager. Kun i situasjoner der håndvask ikke er tilgjengelig, for eksempel på turer, kan det være aktuelt. Er hendene synlig forurenset bør skitt og smuss tørkes bort med engangs papirhåndklær før eventuell hånddesinfeksjon. Alkoholbasert handdesinfeksjon er faktisk mindre effektivt mot f.eks. norovirus - vanligste årsak til omgangssyke (Folkehelseinstituttet, 2017). En grundig håndvask med varmt vann og såpe er det aller beste å bruke her.

Når kan man vende tilbake på jobb etter omgangssyke?

Vanligvis kan man vende tilbake på jobb når man kjenner seg frisk. Fordi man kan skille ut smittestoff selv etter at symptomene har gitt seg, er det ekstra viktig med god håndhygiene de første dagene etter man har blitt frisk.

Barn i barnehage eller personer som håndterer storkjøkken bør ikke vende tilbake før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg. Men husk at det kan være ulike regler i ulike barnehager for når de ansatte kan vende tilbake i jobb. Det er mulig å tilrettelegge slik at du f.eks. ikke håndterer mat de første dagene tilbake i jobben.

Unngå overdreven bruk av parfyme, neglelakk og sminke

Parfyme og kjemikalier kan skape et sterkt ubehag hos mange mennesker og barn (naaf.no, 2018). Ofte er det den sterke duften som er årsak til allergiliknende symptomer som tørre og irriterte slimhinner. Noen reagerer i tillegg kontaktallergisk som følge av hudkontakt med stoffene. Det kan derfor være lurt å tenke gjennom hvilke godlukter man kler seg med før en dag i barnehagen, eller på skolen. Trodde du at du var parfymefri? Husk at det finnes parfyme i en rekke produkter - ikke bare i selve parfymen, men kanskje sjampo, sminke, body lotion, eller andre ting. Sjelden er barnehagene 100 % parfymefrie, men de aller fleste er parfymereduserte - noe som krever et bevisst forhold til bruk av parfymeinnholdige produkter.

Det samme gjelder dessverre kosmetikk. Kosmetikk kan inneholder skadelige stoffer for de små, og særlig relativt til egen kroppsvekt så er det av større betydning enn for voksne om de får det i seg på ulike måter (Aftenposten.no, 2015). Samtidig skal man ikke være redd for å sminke seg moderat om morgenen, men vær bevisst mengden av hensyn til bl.a. hygiene og allergi. Sminke kan nemlig også være et hygieneproblem f.eks. ved klemming, da det lettere kan feste seg smuss og bakterier hvis man har mye sminke på seg (sykepleien.no, 2018).

Neglelakk er også noe vi ofte får spørsmål om fra nyansatte vikarer. Foreløpig er det ikke noe forskning som tyder på at neglelakk i seg selv er direkte uhygienisk. Utfordringen er når den flasser og skaller av (Folkehelseinstituttet, 2017b). Dette kan gi økt mengde mikroorganismer. I tillegg kan det være mer utfordrende å kontrollere renhold under neglene. Om man i tillegg har lange negler kan dette bli et problem da det forhindrer god håndhygiene, og kan risikere å skape rifter under stell og annen kontakt med barna. Helsepersonell oppfordres generelt av Folkehelseinstituttet (2017b) til å ha korte negler (under 2 mm).

Utevær og uteklær

Et annet viktig tiltak for å unngå sykdom er påkledning! Barn i barnehage (og SFO) er ute i allslags vær. Som vikar er det forventet du har regntøy (både regnjakke og regnbukse), alternativt hel kjeledress tilgjengelig når du kommer. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan været blir. Det kan skifte fort - og det ser ikke bra ut for hverken barn, kolleger eller foreldre om man står ute i upassende tøy. Ta vare på deg selv, og kle deg fornuftig! Husk at du også er en rollemodell for barna. Hvorfor skal barna bruke luer og vanter i det kalde høstværet, når ikke du gjør det? Husk også å ta med deg innesko - det kan være både glatt, og hardt og vondt for ryggen å gå rundt på sokkelesten. I tillegg er det ikke særlig digg å gå med sokker, når man tråkker på en bit leverpostei eller makrell i tomat som på magisk vis har havnet på gulvet. Du har få muligheter til å vaske det av før du labber rundt i hele barnehagen etterpå. Samtidig, vær oppmerksom på at rutiner og retningslinjer vil variere fra barnehage til barnehage, så spør om du er usikker.

Det er mye å tenke på når man jobber i barnehage, særlig når det kommer til hygiene og smittevern. Husk allikevel at skitne barn ofte er lykkelige barn 🙂 Ikke vær redd for å lage sølekaker og sandslott, men vis fornuft og følg myndighetenes råd for bedre helse og forebygging av farlige virus og bakterier, særlig i stelle- og matlagingssituasjoner.

 

Nyttige lenker:

Utskriftsvennlig faktaark fra Bergen kommune, "Anbefalinger for håndhygiene i barnehager"

"Ren hånd" - et undervisningsopplegg for å fremme gode vaner for håndvask og hygiene i barnehagen, utviklet av Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, for Bergen kommune.

Folkehelseinstituttet, om når barnehagebarn bør holdes hjemme.

Her finner du Helsedirektoratets veileder til forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. 

Kilder

Aftenposten.no (2015), Skappel, Hanne Mari: "Sminken og hudkremen din kan skade barna", hentet 24.10.2018 (sist oppdatert 19.02.2015): https://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/Sminken-og-hudkremen-din-kan-skade-barna-8145b.html

Barnehage.no (2015), Jonassen, Trine: "Slik får du bedre hygiene i barnehagen", hentet 24.10.2018 (sist oppdatert 01.03.2015): https://www.barnehage.no/artikler/slik-far-du-bedre-hygiene-i-barnehagen/427326

Folkehelseinstituttet (2018), "Smittevernveilederen, kap 11. Barnehager og smittevern - veileder for helsepersonell", hentet 19.10.2018 (sist oppdatert: 02.02.2018): https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/temakapitler/barnehager-og-smittevern/

Folkehelseinstituttet (2017), "Slik førebygger du omgangssjuke som kjem av norovirus", hentet: 19.10.2018 (sist oppdatert: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/smitte-fra-mat-vann-dyr/flere-artikler/slik-forebyggjer-du-omgangssjuke-me/

Folkehelseinstituttet (2017b), "Håndhygieneveilederen - Negler - Helsepersonell bør ha korte negler uten neglelakk, påsatte negler eller neglelakk", hentet 24.10.2018 (sist oppdatert 14.02.2017): https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/i-praksis/negler/

NAAF.no (2018), "Hva er parfyme- og duftoverfølsomhet?", hentet 24.10.2018 (sist oppdatert 14.02.2017): http://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/parfyme--og-duftoverfolsomet/

Sykepleien.no (2018), "Førstehjelp for pyntedokker", hentet 24.10.2018 (sist oppdatert 05.05.2015): https://sykepleien.no/2015/05/forstehjelp-pyntedokker

 

Publisert i Aktuelt.

One Comment

  1. Pingback: Koronavirus – informasjon – PVS

Comments are closed.